Onderhandelingen rebellen en Gaddafi over Bani Walid vastgelopen

Een rebel hijst de vlag van het post-Gaddafi Libië nabij Bani Walid. Foto AFP / Patrick Baz

Omdat Moammar Gaddafi eiste dat de rebellen rondom zijn bolwerkje Bani Walid de wapens zouden neerleggen, zijn onderhandelingen tussen beide partijen op niets uitgelopen. De opstandelingen wachten nu “op groen licht” voor de laatste aanval op de belegerde stad.

Onderhandelaar Abdullah Kanshil meldt persbureau AP dat Gaddafi’s hoofdwoordvoerder Moussa Ibrahim erop stond dat de rebellen hun wapens neerlegden voordat ze Bani Walid binnen zouden rijden. De oppositionele strijdkrachten zijn dat echter geenszins van plan. Volgens hen zitten er nog zo’n honderd Gaddafi-getrouwen in de stad nabij Misrata, maar zijn ze wel zwaar bewapend.

Hoewel de Nationale Overgangsraad al bezig is een nieuwe regering te vormen en de rebellen een groot deel van Libië in handen hebben, blijven er gebieden waarin Moammar Gaddafi nog steun geniet. “Het spijt ons voor de inwoners van Bani Walid”, zegt Kanshil die zelf uit die stad komt. “We hopen op het beste voor onze woonplaats.”

Sinds gisteren zijn de rebellen met duizenden bezig Bani Walid te omsingelen. De stad telt nog geen vijftigduizend inwoners.


Grotere kaart weergeven