Wending zaak sterftecijfer inrichting Heel - ‘broeder doodde 20 kinderen’

Beeld uit de reportage van Brandpunt waarop het grote christenkruis te zien is op de voorgrond van de inrichting.

Het onlangs naar buiten gekomen abnormaal hoge sterftecijfer in Huize St. Joseph in Heel heeft eventueel te maken met massale kinderdoding. De oud-hoofdverpleegkundige van de rooms-katholieke zorginstelling in Limburg zegt vanavond in Brandpunt dat begin jaren 50 een broeder “zo’n twintig geestelijk gehandicapte kinderen van het leven beroofde”.

Vorige maand kwam naar buiten dat de commissie-Deetman, die onderzoek doet naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk, ook Huize St. Jopseph onderzoekt. Tussen 1952 en 1954 zijn daar meer minderjarige jongens overleden dan gemiddeld. Het zou gaan om 34 jongens.

‘Directeur en Raad van Toezicht deden niets’

De oud-hoofdverpleegkundige, Nico van Hout, doet in Brandpunt zijn verhaal dat hierop aansluit. Hij kwam in 1969 als verpleegkundige te werken in de instelling. Van Hout werd daar door een broeder, die er al tientallen jaren in de zwakzinnigenzorg actief was, in vertrouwen genomen over het doden in de vroege jaren 50. Het ombrengen van de kinderen zou volgens die broeder door zijn voorganger zijn uitgevoerd. Van Hout is vervolgens met het verhaal naar de directeur en Raad van Toezicht gestapt, maar die deden er niets mee.

De verpleger zweeg daarna over wat hij had gehoord omdat hij veronderstelde dat de zaak verjaard was. Ook wilde Van Hout voorkomen dat familieleden en nabestaanden gekwetst zouden worden wanneer hij het verhaal zou oprakelen. Ook wilde hij de broeders van de inrichting in Heel niet in een kwaad daglicht stellen omdat die “fantastisch werk hebben verricht”.

Bekijk een kort stuk van de Brandpunt-reportage:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

OM wist niets van verhaal Van Hout

Het Openbaar Ministerie kent het verhaal van de oud-hoofdverpleegkundige niet, meldt Brandpunt. Het doet reeds onderzoek naar de zaak van de abnormaal hoge sterftecijfers die ook de commissie-Deetman bekijkt, ondanks dat die zaak is verjaard. In hetzelfde Heel is ook commotie ontstaan rond het meisjesinternaat St. Anna. Ook daar zouden begin jaren 50 abnormaal veel kinderen zijn overleden.