Mollema verliest terrein in Vuelta, ook Wout Poels nu in top 10

Juan José Cobo in zijn laatste meters alvorens hij de vijftiende etappe van de Vuelta op zijn naam schrijft. Foto AFP / Jaime Reina

Juan Jose Cobo heeft vanmiddag zijn slag geslagen in de Ronde van Spanje. De Spanjaard van Geox-TMC kwam op de gevreesde berg Alto de l’Angliru solo aan de streep. De Nederlander Wout Poels van Vacansoleil-DCM werd achter Cobo tweede met een achterstand van 48 seconden. Cobo nam met zijn ritzege de leiderstrui over van Sky-coureur Bradley Wiggins, die meer dan een minuut toegaf.

Sleuteletappe in de ronde

Een vlucht met drie man kreeg de hele dag de ruimte omdat de toppers zich opmaakten voor de slotklim. De Angliru, met stijgingspercentages tot ruim 23 procent, was het toneel waarop de Vuelta gewonnen of verloren kon worden en direct in de eerste kilometers zaten alle favorieten bijeen.

Die favorietengroep was een berg eerder al ontstaan omdat Pim Ligthart beulswerk verrichtte namens Vacansoleil en kopman Wout Poels. Carlos Sastre waagde vervolgens op de relatief makkelijke eerste kilometers van de Angliru als eerste een poging, maar slaagde niet. Zijn ploeggenoot Cobo pakte even later wel een onoverbrugbaar gat.

Mollema zakt van derde naar vierde plek

Daarachter deed Chris Froome, de nummer twee van het klassement, het kopwerk voor rodetruidrager Wiggins. Alleen Wout Poels en Denis Menchov konden nog aanhaken bij de twee Sky-renners. Bauke Mollema, Vincenzo Nibali en Jurgen van den Broeck behoorden tot de afhakers en vonden elkaar geruime tijd.

Mollema sprong wel weer weg uit die groep en hield de schade beperkt tot 1.35 minuten op Cobo en veertien seconden op Wiggins. De Groninger zakte wel naar de vierde plaats in het klassement op 1.36 minuten van Cobo. Froome blijft tweede en geeft twintig tellen toe op de Spanjaard, Wiggins staat op 46 seconden derde. Door zijn sterke optreden klimt Poels naar de tiende plaats in de rangschikking. Hij heeft een achterstand van 4.13 minuten.