Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Griekenland: sneller en resoluter met staatsschuld omgaan

Minister Venizelos vrijdag op zijn persconferentie na de gesprekken met het IMF en de EU. Foto AFP / Louisa Goulimaki

Griekenland zet vaart achter structurele hervormingen om de schuldencrisis te boven te komen. De minister van Financiën Evangelos Venizelos ontkent dat de verhoudingen met de landen die Griekenland geld lenen onder druk staan.

De minister zei vandaag dat zijn land zich moet houden aan de voorwaarden zoals gesteld door de leningverstrekkers. “Niet omdat ons dat is opgelegd, maar in het belang van onze eigen kinderen.” Venizelos stelde dat er “enkele structurele problemen” zijn die Griekenland op een betere, snellere en meer resolute manier gaat oplossen.

Vrijdag nog botsten de Grieken en een afvaardiging van de EU en het IMF tijdens besprekingen over een nieuwe noodlening. Er was onenigheid ontstaan over waarom Griekenland achterliep op het schema voor het terugdringen van de staatsschuld. Op 14 september wordt er verder gepraat.

Dit weekend speculeerden Griekse media over de schuld die Venizelos zou hebben aan de afgebroken gesprekken met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Hij zou, na overleg met premier George Papandreou, geweigerd hebben extra bezuinigingen door te voeren omdat die het land nog dieper in een recessie zouden drukken. De minister van Financiën zei vandaag dat dit stemming- en bangmakerij was.

Venizelos haastte zich vrijdag al om te verklaren dat de opgeschorte gesprekken niets te maken hadden met een dergelijke weigering. De pauze zou geagendeerd zijn en Griekenland zou ook geen verdere bezuinigingen doorvoeren. Hij gaf toe dat het land zich in een diepere recessie bevindt dan eerder gedacht werd en dat de staatsschuld hoger zal uitvallen.