Libische Overgangsraad: we weten waar Gaddafi is

Ten noorden van Bani Walid rijden anti-regimestrijders voorbij een door de NAVO neergehaald vliegtuig van de Hamis brigade; de hoogste elitetroepen van het regime. Foto Reuters / Goran Tomasevic

De strijdkrachten van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) hebben de verblijfplaats van Moammar Gaddafi gelokaliseerd. Het hoofd van de raad in Tripoli, Abdul Hakim Belhadj, heeft volgens Al Jazeera gezegd dat de rebellen weten waar de gevluchte leider is maar hij gaf de exacte lokatie of verdere informatie niet prijs.

De Verenigde Naties uitten vanmiddag hun zorgen over de verspreiding van wapens in Libië. Ian Martin, adviseur van secretaris-generaal Ban Ki-moon, noemt de wildgroei aan vuurwapens “op dit moment een serieus probleem”. Martin wil dat er een overgang komt van vele gewapende groepen naar een enkele veiligheidsmacht. De VN is momenteel met een delegatie op bezoek bij de NTC om te praten over de overgang naar een democratie.

Ook wil de VN dat de NTC voort maakt met het in werking stellen van een proces dat moet leiden naar parlementaire verkiezingen. “De overgangsraad zegt democratie te willen brengen in een land waar dat voorheen niet gold”, aldus Martin. “Ze willen onze hulp daarbij. Hoewel verkiezingen nog ver weg mogen zijn,moet de raad wel de toegezegde toewijding tonen om die democratie in te voeren.”

Ondertussen verzwakken de rebellen het door Gaddafi-getrouwen verdedigde stad Bani Walid. Volgens Al Jazeera zouden er nog zo’n honderd regimestrijders zitten. De stad is omsingeld en zal, indien ingenomen door de rebellen, Gaddafi’s laatste bolwerk Sirte verder isoleren.