Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Libische opstandelingen omsingelen bolwerk Gaddafi

Caption: Ottman Mohamed ,18, an anti-Gaddafi fighter from the Warfallah tribe smiles as he waits outside the town of Bani Walid, currently held by pro-Gaddafi forces, 160 km (100 miles) southeast of Tripoli September 3, 2011. REUTERS/Zohra Bensemra (LIBYAPOLITICS UNREST - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY)
Caption: Ottman Mohamed ,18, an anti-Gaddafi fighter from the Warfallah tribe smiles as he waits outside the town of Bani Walid, currently held by pro-Gaddafi forces, 160 km (100 miles) southeast of Tripoli September 3, 2011. REUTERS/Zohra Bensemra (LIBYAPOLITICS UNREST - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY) De achttienjarige Ottman Mohamed, een rebel, net buiten de stadsgrens van het Gaddafi bolwerk Bani Walid een Foto Reuters / Zohra Bensemra

Duizenden Libische rebellen zijn bezig om de stad Bani Walid te omsingelen, een bolwerk van de aanhangers van Moammar Gaddafi, nu onderhandelingen over overgave zijn mislukt.

Volgens de strijders probeerden de tribale leiders in Bani Walid alleen maar tijd te rekken, meldt persbureau Reuters. Ook andere steden die nog loyaal zijn aan de Libische leider, zoals zijn geboorteplaats Sirte, worden omsingeld. Dat maakte het hoofd van de Nationale Overgangsraad (NTC), Mustafa Abdel Jalil, gisteren al bekend.


Grotere kaart weergeven

De NTC heeft het merendeel van Libië in handen. De raad heeft de Gaddafi-getrouwen tot 10 september gegeven om zich over te geven. Waar Gaddafi zich op dit moment verblijft is nog onbekend, na de val van Tripoli vorige maand lijkt hij voortvluchtig, maar nog wel in Libië te zijn.

Libië tot eind dit jaar afhankelijk van humanitaire hulp

De Verenigde Naties verwacht dat Libië in ieder geval tot het einde van het jaar humanitaire hulp nodig heeft. Gaddafi zou tijdens het zes maanden durende conflict de aanvoer van drinkwater, voedsel, brandstoffen en medicijnen ontwricht en de infrastructuur beschadigd hebben, waardoor het land afhankelijk is van humanitaire hulp. De VN brachten al 11 miljoen waterflessen naar Libië en nog eens 600 ton voedsel en 100 miljoen euro aan medicijnen zijn onderweg.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld