Leden motorclub Satudarah ingesloten door ME op A2

Ongeveer tweehonderd Satudarah-leden die via de A2 op weg waren naar Amsterdam, zijn vanmiddag tegengehouden door de politie. Na controle mochten uiteindelijk twintig motorrijders doorrijden. De rest moest rechtsomkeert maken. Op het Waterlooplein in de hoofdstad werd vanmiddag een alternatieve Harleydag georganiseerd die ordelijk verliep.

De leden van de Molukse motorclub Satudarah werden rond 14.30 uur aan weerszijden ingesloten door de mobiele eenheid. In het centrum van de stad verzamelden zich in de loop van de middag ongeveer achthonderd motorrijders. Een woordvoerder van de gemeente noemde de situatie “druk maar beheersbaar”.

‘Voorbereidingen politie en justitie hebben zich uitbetaald’

Rond 16.00 uur was dat aantal motorrijders weer gezakt naar vierhonderd. Daaronder zouden twintig Hells Angels zijn. Een uur later was het evenement afgelopen en verlieten zij het plein weer.

Eerder op de dag vertelde de zegsman dat de gemeente Amsterdam zich goed heeft voorbereid op de alternatieve Harleydag. “Als het uit de hand loopt, staan we klaar om in te grijpen.” Achteraf zei hij dat de voorbereidingen van politie, justitie en de burgemeester zich hebben uitbetaald.

‘Voorbereidingen politie en justitie hebben zich uitbetaald’

De gemeente benadrukte vanmiddag naar aanleiding van het tegenhouden van de Satudarah-leden dat het er alles aan deed om zo veel mogelijk motorrijders Amsterdam binnen te laten. “Maar we zijn ook verantwoordelijk voor de openbare orde. Daarom is deze groep opgevangen toen ze de stad in kwamen.”

Motorrijders uit het hele land waren opgeroepen om tussen 12.00 en 17.00 uur naar het plein te komen uit protest tegen het afgelasten van verschillende motorevenementen de afgelopen maanden. De autoriteiten geven steeds aan bang te zijn voor geweld tussen leden van rivaliserende motorclubs.

Eerdere Harleydagen afgelast

Eind juli werden in Amsterdam 56 leden van de Molukse motorclub Satudarah opgepakt. De politie had informatie gekregen dat een gevecht dreigde tussen Satudarah en de Hells Angels.

Satudarah zou zaterdag een toertocht houden in Enschede. Die werd eerder deze week verboden uit vrees voor ongeregeldheden. Ook de feestelijke opening van het clubhuis in de Twentse stad ging niet door.