Lagarde: Europa en VS mogen staatsschuld best laten oplopen

Foto AFP / Timothy Clary

De kersverse IMF-directeur Christine Lagarde wil dat Europes elanden en de Verenigde Staten het rustiger aan doen met hun bezuinigingsmaatregelen. De Française vindt dat de staatsschulden nog wel verder mogen oplopen om de economische groei te stimuleren.

De opvolgster van Dominique Strauss-Kahn bij het monetaire fonds doet haar opvallende uitspraken in Der Spiegel. De timing ervan is curieus nu er in de VS net een zwaarbevochten akkoord is tussen de Republikeinen en de Democraten over het schuldenplafond. Ook in Europa hebben landen als Ierland, Portugal en Griekenland nog steeds een eurocrisis veroorzaakt door torenhoge overheidsschuld op te bouwen.

Volgens Het Financieele Dagblad wil Lagarde namens het IMF Europese landen aanraden “hun bezuinigingsprogramma’s aan te passen aan een veranderde situatie en maatregelen te overwegen die groei aanjagen.” Ze vindt dat ook de Verenigde Staten bezuinigingen op korte termijn moeten laten varen, als daar op middellange termijn besparingen tegenover staan.

Voor Europa’s grootste economie heeft Lagarde ook advies. De Duitse regering moet de economie gaan stimuleren zodra de export inzakt. “Als Duitsland de binnenlandse vraag stimuleert, is dat goed voor de Duitse economie en voor zijn buurlanden.” Duitsland zou zich dit volgens haar kunnen veroorloven doordat de begroting zich behoorlijk heeft hersteld.