Kerncentrale aangesloten op Iraanse elektriciteitsnet

Caption: An Iranian worker stands under portraits of late Iranian revolutionary founder Ayatollah Khomeini, right, and supreme leader Ayatollah Ali Khamenei, beside a production line of a carbon fiber factory of the Defense Ministry, in Tehran, Iran, Saturday, Aug. 27, 2011. Iran has inaugurated its own production of carbon fiber, a material under U.N. embargo because of its potential use in the country's controversial nuclear program, the official IRNA news agency reported Saturday. (AP Photo/ISNA, Abdolvahed Mirzazadeh)
Caption: An Iranian worker stands under portraits of late Iranian revolutionary founder Ayatollah Khomeini, right, and supreme leader Ayatollah Ali Khamenei, beside a production line of a carbon fiber factory of the Defense Ministry, in Tehran, Iran, Saturday, Aug. 27, 2011. Iran has inaugurated its own production of carbon fiber, a material under U.N. embargo because of its potential use in the country's controversial nuclear program, the official IRNA news agency reported Saturday. (AP Photo/ISNA, Abdolvahed Mirzazadeh) Een Iraanse fabriek waar koolstofvezels worden gemaakt. Omdat Iran verdacht wordt van het ontwikkelen van kernwapens is er een VN-embargo ingesteld voor de invoer verschillende materialen, waaronder deze vezels. Foto AP / Abdolvahed Mirzazadeh

Iran’s eerste kerncentrale, Bushehr, is gisteravond aangesloten aan het Iraanse elektriciteitsnet.

Dat maakte het Iranian Students’ News Agency zojuist bekend, meldt persbureau Reuters. De kerncentrale bij de Golfstad Bushehr leverde gisteravond rond acht uur voor het eerst stroom aan het nationale elektriciteitsnet met een vermogen van rond de 60 megawatt (MW). Een gemiddelde kerncentrale heeft een vermogen van ongeveer 880 MW.

Volgens Hamid Khadem Qaem, woordvoerder van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie, is de aansluiting van de Bushehr een test in aanloop van de officiële opening op 12 september. Op dat moment moet de centrale 400 MW leveren. De kerncentrale van Russische makelij heeft een capaciteit van 1000 MW.

Het gebied rond de kerncentrale:


Grotere kaart weergeven

De kerncentrale maakt deel uit van het kernprogramma van Iran, dat zegt dat de nucleaire activiteiten in het land uitsluitend vreedzame bedoelingen hebben. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Iran in het verleden meerdere malen de opdracht gegeven om de verrijking van uranium te stoppen, totdat het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) volledig overtuigd is van het vreedzame karakter van Iran’s nucleaire activiteiten. Teheran houdt vol dat het alleen nucleair materiaal verrijkt voor medisch onderzoek en kernenergie.

Het Westen beschuldigt Iran al jaren van het in geheim werken aan een nucleair wapenprogramma. De VS zien Iran’s nucleaire activiteiten als een bedreiging voor de stabiliteit in de regio en vrezen een wapenwedloop in het Midden-Oosten. Israël beschouwt een Iran met kernwapens als een existentiële bedreiging.

Volgens een vrijdag gepresenteerd rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zou Iran nog altijd in het geheim werken aan een kernwapen. Volgens Iran zijn deze beschuldigingen gebaseerd op foutieve informatie en destabiliseren deze de regio.