‘Griekenland uit eurozone geen oplossing crisis’

Griekenland uit de eurozone zetten is geen oplossing voor de huidige economische crisis.

Dat zei Gerrit Zalm, oud-minister van Financiën en voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro, vanmiddag in Buitenhof. Hij reageerde daarmee op de uitspraken die VVD-coryfee Frits Bolkestein gisteren deed in het programma Nieuwsuur.Volgens Bolkestein moet de Europese Unie Griekenland blijven steunen, maar alleen op voorwaarde dat het land uit de eurozone stapt (bekijk hier het hele interview).

Domino-effect als Griekenland valt

Zalm is van mening dat het uitstappen van Griekenland een domino-effect zal hebben dat de crisis alleen maar verergert. Volgens hem zou Italië dan al heel snel Griekenland volgen “en daarna Ierland, dan Portugal en uiteindelijk blijf je dan alleen met Nederland en Duitsland over”.

Volgens Zalm zijn in Griekenland al “drastische maatregelen” getroffen. De eerste prioriteit zou het reorganiseren van de belastingdienst moeten zijn. Daar ligt volgens hem “nog een enorme goudmijn. Er is een enorm zwart circuit”. Zalm sprak zich voorlopig tegen het uitbreiden van het noodfonds voor Griekenland uit, maar gaf aan dat politici moeten aangeven “dat ze bereid zijn het fonds te vergroten”.

Het moet namelijk voorkomen worden dat de euro valt, vindt Zalm, want dan ontstaat een recessie die groter is dan die na de beurskrach in 1929. Zalm: “dan verbrokkelt heel Europa. Dat zou dramatische gevolgen hebben.” Hij wees erop dat driekwart van de Nederlandse export naar Europa gaat. “Nederland is afhankelijk van een goed functionerend Europa. Dat vergeten we nogal eens.”