Ban Ki-Moon luidt noodklok klimaatverandering

Ban Ki-moon op een conferentie van de VN in mei. Foto Reuters / Denis Balibouse

Tijdens zijn bezoek aan de Salomonseilanden heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, gezegd de noodklok te willen luiden voor de hele wereld voor de schadelijke gevolgen van klimaatverandering.

Volgens Ban zag hij op deze afgelegen eilanden ten noordoosten van Australië met eigen ogen de noodzaak om direct actie te ondernemen tegen het veranderende klimaat.

Beelden van het eiland

Tijdens zijn eendaagse bezoek zag Ban naar eigen zeggen hoe het stijgende zeeniveau oogsten doet mislukken en het voortbestaan van de laagliggende eilanden bedreigt, meldt persbureau AP.


Grotere kaart weergeven

De wereld heeft volgens de VN-topman een morele verplichting gebieden zoals de Salomonseilanden (wiki) financieel en technologisch te ondersteunen in hun strijd tegen het veranderende klimaat. Ban zal vandaag een andere eilandketen bezoeken, Kiribati, die ook bedreigd wordt door het stijgende zeeniveau. ‘

In 2009 schreef NRC-buitenland Paul Luttikhuis op zijn blog ‘Klimaat’ over de schadelijke gevolgen van klimaatverandering op Kiribati, waardoor onder andere het drinkwater voor de bevolking wordt bedreigd.

Kiribati, dat bijna nergens meer dan vijf meter boven de zeespiegel uitkomt, ondervindt nu al de gevolgen van de stijgende zeespiegel. Mensen moeten verder van de kust gaan wonen, vloedgolven vormen een steeds groter gevaar en het drinkwater is bijna te zout om nog te gebruiken. De verzilting bedreigt bovendien de landbouw.