Antwerpse diamantairs verduisterden meer dan 700 miljoen

Caption: Diamonds are displayed at the certification level of the World Diamond Centre in Antwerp in this February 5, 2009, file photo. Belgian authorities are pursuing a billion-dollar diamond fraud case that is being billed as the biggest case to come to light in the country, Belgium's De Tijd newspaper reported on September 3, 2011. The case concerns a list of individuals -- including high-ranking diamond traders in Belgium's diamond centre Antwerp -- with secret accounts at a branch of a British bank in Switzerland, the paper reported. REUTERS/Yves Herman/Files (BELGIUM - Tags: BUSINESS CRIME LAW)
Caption: Diamonds are displayed at the certification level of the World Diamond Centre in Antwerp in this February 5, 2009, file photo. Belgian authorities are pursuing a billion-dollar diamond fraud case that is being billed as the biggest case to come to light in the country, Belgium's De Tijd newspaper reported on September 3, 2011. The case concerns a list of individuals -- including high-ranking diamond traders in Belgium's diamond centre Antwerp -- with secret accounts at a branch of a British bank in Switzerland, the paper reported. REUTERS/Yves Herman/Files (BELGIUM - Tags: BUSINESS CRIME LAW) Tentoongestelde diamanten in het World Diamond Centre in Antwerpen. Foto Reuters / Yves Herman

De Belgische belastingdienst is meer dan 700 miljoen euro zwart geld op het spoor van Antwerpse diamantairs. Op de lijst van de 170 mensen die hierbij betrokken zijn, zouden enkele grote namen uit de diamantwereld zitten.

Het is een van de grootste belastingsschandalen ooit in België schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd. Het zwarte geld zou naar geheime bankrekeningen in Zwitserland gesluisd zijn.

De Belgische belastingdienst kwam het zwarte geld op het spoor nadat de Franse autoriteiten een lijst van een voormalige werknemer van het Zwitserse filiaal van de Britse bank HSBC doorgespeeld kreeg. De Tijd mocht de namen inzien op deze lijst en kwam tot de conclusie dat grote spelers in het Antwerpse diamantkwartier betrokken waren bij de verduistering.

Het zou gaan om figuren bij de Antwerp Diamond Bourse, de grootste diamantbeurs van Antwerpen. Ook de voorzitter van de Antwerpsche Diamantkring staat op de lijst. Volgens een woordvoerder van de 185 bedrijven in het Antwerpse diamantkwartier zal de sector volledig mee werken met het belastingonderzoek.