Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

werkpak

‘Ik hecht geen waarde aan fancy kleding’

Voorburg 29-08-2011 Jan Bouke Wijbrandi Unicef Foto NRC Maurice Boyer
Voorburg 29-08-2011 Jan Bouke Wijbrandi Unicef Foto NRC Maurice Boyer

Jan Bouke Wijbrandi (1953), algemeen directeur Unicef Nederland.

„Ik heb niet de behoefte om in heel dure pakken rond te lopen. Ik wil er graag netjes uitzien, maar ik hecht geen waarde aan fancy, modieuze kleding. Een zekere soberheid is mij niet vreemd, dat zie je terug in mijn kleding en dat past ook bij mijn werk.

„Mijn basisuitrusting voor een normale dag op kantoor bestaat uit een pak en een overhemd, geen stropdas. Voor speciale gelegenheden, denk aan een ontmoeting met de Koningin, kies ik een das uit mijn weinig indrukwekkende collectie. Erna doe ik ’m meteen weer af. Maar het kan ook helemaal de andere kant op: morgen ga ik naar Somalië voor Unicef, en dan draag ik een simpele spijkerbroek met een overhemd.

„Dit pak is van Hugo Boss. Veel heb ik er niet: een paar pakken voor de zomer en een paar pakken voor de winter. Het zijn wel goede pakken, bijna allemaal van Boss, maar ik draag ze dan ook lang. Een pak van Hugo Boss kost zo’n 600 euro, maar soms koop ik ze in de uitverkoop voor de helft. Als ze niet meer in de mode zijn maakt me dat niet uit. Zo lang ze niet versleten zijn, kan ik ze wat mij betreft nog aan.

„Onder mijn pak draag ik stevige leren schoenen. Altijd van Van Bommel, want die zitten het lekkerst. Ik draag ze net zo lang tot het bovenwerk het niet meer verdraagt. Ze gaan soms wel drie of vier keer naar de schoenmaker voor ik ze weg doe.

„Ik heb een hekel aan ringen, ik draag zelfs geen trouwring. Mijn enige accessoire is dit horloge van Omega, dat ik in 1989 van mijn geliefde schoonvader heb gekregen. Ik vind het zo mooi dat ik ’m elke dag draag. Ik laat er regelmatig een nieuw bandje op zetten.”