Vrouw met een luchtje

Biograaf Hal Vaughan dook veel belastend materiaal op uit het oorlogsverleden van Coco Chanel (1830- 1971). Maar is dat ook reden voor een misogyne biografie?  ‘Vaughan heeft getuigen gesproken, archieven gelicht en documenten opgedoken. Hij beschrijft Coco Chanel als een overlever en een egomaan. Dus nee, ze at geen hap minder bij Hotel Ritz waar

Biograaf Hal Vaughan dook veel belastend materiaal op uit het oorlogsverleden van Coco Chanel (1830- 1971). Maar is dat ook reden voor een misogyne biografie? 

‘Vaughan heeft getuigen gesproken, archieven gelicht en documenten opgedoken. Hij beschrijft Coco Chanel als een overlever en een egomaan. Dus nee, ze at geen hap minder bij Hotel Ritz waar ze woonde op invitatie van de nazi-autoriteiten. En nee, ze gaf geen klap om de Parijzenaars die werden uitgehongerd door de bezetter of de joden die onder haar neus verpletterd werden. De joodse grootaandeelhouders van haar parfumlijn bejegende ze antisemitisch. En ze ging in op de avances van een hoge Duitse inlichtingenofficier, die haar minnaar werd. Om haar neef uit Spaanse krijgsgevangenschap te verlossen, bood ze via die geliefde haar diensten aan Berlijn aan: Operatie Modellhut was geboren - een maf-toepasselijke benaming voor de actie van deze Parijse agente F-7124, codenaam ‘Westminster’. Waarmee meteen Chanels attractie voor bepaalde nazi-Duitsers was aangegeven: haar hechte banden met de Britse adel en in het bijzonder met Winston Churchill. De operatie mislukte maar er volgden meer acties die, daar hamert Vaughan op, landverraad betekenen, ook al liepen ze, niet in de laatste plaats door Chanels arrogante onhandigheid op niets uit.’

De volledige bespreking van de biografie In bed met de vijand. Coco Chanels geheime oorlog kunt u hier lezen