Vaticaan ontkent tegenwerken misbruikmeldingen Ierland

Paus Benedictux XVI eind augustus bij de Wereldjongerendag in Spanje. Foto AP / Riccardo De Luca

Het Vaticaan heeft vandaag krachtig ontkend dat het in het geheim Ierse bisschoppen ontmoedigde om de politie in te lichten over het kindermisbruik door pedofiele priesters. Daarvan had de Ierse regering het Vaticaan beschuldigd.

Halverwege juli verscheen in Ierland een genadeloos rapport over de rol van het Vaticaan in het kindermisbruikschandaal in het land. Volgens het rapport-Cloyne werden in 1996 maatregelen om verder misbruik tegen te gaan, die door bisschoppen waren voorgesteld, door het Vaticaan in 1997 terzijde geschoven. Het rapport was voor de Ierse regering aanleiding de ambassadeur van het Vaticaan op het matje te roepen. De Ierse premier Enda Kenny beschuldigde het Vaticaan een week later van “disfunctioneren” en “elitarisme”.

In de uitgebreide verklaring van vandaag beschuldigt het Vaticaan de Ierse regering van het uiten van “ongefundeerde” beschuldigingen. De brief van het Vaticaan uit 1997, waarin bisschoppen zouden zijn aangemoedigd misbruikzaken niet te melden, is volgens Rome verkeerd begrepen. De brief bevatte volgens het Vaticaan geen inhoud die indruist tegen de Ierse wet of de pogingen van de Ierse staat om het misbruikschandaal op te lossen.

Het conflict tussen de Ierse regering en het Vaticaan heeft de banden tussen het in meerderheid katholieke Ierland en de kerk van Rome ernstig onder druk gezet. Nadat het Ierland de ambassadeur van het Vaticaan op het matje riep, trok het Vaticaan op zijn beurt zijn ambassadeur terug uit het land.