Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘Turkije gaat militaire aanwezigheid voor kust Gaza opvoeren’

Archieffoto van 31 mei 2010, toen het bestormde Turkse activistenschip Mavi Marmara naar de Israëlische havenstad Ashdod werd geleid. Foto Reuters / Amir Cohen

De Turkse marine gaat zijn aanwezigheid in het oosten van de Middellandse Zee, in de buurt van de kust van Gaza, “significant” opvoeren. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz vanochtend op basis van berichten in de Turkse media.

De Turkse krant Hurriyet schrijft vandaag op gezag van Turkse functionarissen dat “het oosten van de Middellandse Zee niet langer een plek zal zijn waar de Israëlische marine hun pesterijen richting civiele schepen vrijelijk zal kunnen uitvoeren”. De functionarissen doelen op de entering van een Turks activistenschip door de Israëlische marine in mei vorig jaar. Daarbij werden acht Turkse activisten gedood, een incident dat de verhoudingen tussen Israël en Turkije naar een dieptepunt heeft gebracht.

Het versterken van de Turkse militaire aanwezigheid in de buurt van Gaza zou concreet bestaan uit het opvoeren van het aantal patrouilles met marineschepen en het volgen van “een meer agressieve strategie”. Turkije zou ook plannen hebben om schepen die hulpgoederen naar Gaza willen brengen met marineschepen te begeleiden.

Het dreigement van Turkije komt nadat het conflict tussen het land en Israël deze week een nieuw hoogtepunt bereikte met de publicatie van een VN-rapport over het incident van vorig jaar. Het rapport noemt het Israëlische optreden “excessief en onredelijk”, maar daar staat tegenover dat de VN-commissie erkent dat Israëlische commando’s zich moesten verdedigen tegen geweld van activisten. Israël weigert Turkije excuses aan te bieden en daarom riepen de Turken gisteren hun ambassadeur terug. Gisteravond gaf Turkije nog aan alle Israëliërs die betrokken waren bij het incident met het Turkse schip te willen vervolgen.

‘Erdogan wil binnenkort bezoek aan Gaza brengen’

De Turkse krant Hurriyet schrijft vanochtend ook dat de Turkse premier Erdogan van plan is om binnenkort een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Hij zou zijn ministerie van Buitenlandse Zaken hebben gevraagd zo’n trip voor te bereiden. Een Turkse functionaris zegt dat het doel van de reis is de wereld te laten zien wat er in Gaza aan de hand is en hoe oneerlijk de Israëlische blokkade van het Palestijnse gebied is.