Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Tropische storm Lee bereikt Amerikaanse kust

De skyline van New Orleans, dat gisteravond door Lee al werd geteisterd door hevige regenval. Foto AP / Gerald Herbert

De tropische storm Lee, en de zware regenval die met de storm gepaard gaat, heeft vanochtend de kust bij de Amerikaanse staat Louisiana bereikt. Volgens de vooruitzichten kan dit weekend op sommige plaatsen tot vijftig centimeter regen vallen.

Van Mississipi tot Texas hebben autoriteiten waarschuwingen voor de tropische storm afgegeven, meldt persbureau AP. Waarschuwingen voor overstromingen zijn van de kust van Alabama tot aan Florida van kracht. De storm beweegt zich zeer langzaam voort, wat betekent dat het noodweer meer tijd krijgt om huis te houden in steden.

De grootste impact van Lee tot dusver is op de olieproductie in de Golf van Mexico. De helft van de dagelijkse productie is stilgelegd en een aantal boorplatformen zijn geëvacueerd.

Lee trekt naar verwachting vanavond richting New Orleans

De verwachting is dat de storm vanavond aan land komt en zich vervolgens in oostelijke richting naar New Orleans begeeft. Inwoners van de stad verwachten niet dat het noodweer net zoveel schade zal aanrichten als orkanen in het verleden.

“Het is een boel regen”, zegt Malcolm James, een man die in 2005 tijdens orkaan Katrina zijn huis verloor. “Het is helemaal niets vergeleken bij Katrina. Dit is mild, het had veel erger kunnen zijn”, aldus James tegen AP.