thuiskoknieuws

delicious.

Het septembernummer van delicious. is helemaal gewijd aan de Arabische keuken – in plaats van de Arabische lente moet het in de keuken Arabische herfst worden. De aantrekkelijke schotels, in warme kleuren gefotografeerd, spatten van de pagina’s, je ruikt rozengeur (ja van de tweede bloei in september zeggen ze bij delicious. optimistisch, maar in mijn tuin hebben de rozen dat gehoord en zijn inderdaad weer mooi in bloei) voor ijs en gelei, ingelegde citroenen liggen op mooi beschilderde borden. Ook loopt delicious. Arabische winkels af (natuurlijk alleen in Amsterdam, het tijdschrift is altijd erg Randstad-gericht) en dat is heel leerzaam: veel ingrediënten komen even langs met uitleg, frikeh bijvoorbeeld: groene, gerookte tarwe die wordt gegeten als bulgur.

Specerijen

Je hoeft geen glazen bol te hebben om te zien dat de specerijen enorm in opmars zijn. Hoorden ze jarenlang bij specifieke keukens – Arabisch, Indiaas enz. –, nu we zo enorm veel groenten (zouden moeten) eten, zijn specerijen precies wat we nodig hebben om ons eten op te kikkeren. Wie klaar wil zijn voor een kruidige herfst moet beslist even naar een kruidenstal (op markten staan ze vaak) en daar korianderzaad, komijnzaad, zwart uienzaad (nigella), all-spice, fenegriek, en kaneelstokjes kopen. Wat venkelzaad en gedroogde rode peper kunnen ook geen kwaad. En maak dan meteen vast plaats op het aanrecht voor de verse kruiden die we de hele winter door gaan gebruiken. Zonder verse kruiden gaat geen gerecht er modern uitzien!

Nootjes

En wie ze heeft maakt meteen een bakje saaie nootjes (ongezouten cashews) hip en hot en spicy: bak in een beetje olie een eetlepel korianderzaad, komijnzaad, chilivlokken heel kort om. Doe er de cashews bij, 1 theelepel bruine suiker en 1 theelepel fleur de sel. Omroeren, een minuut of vijf (zachtjes!) laten bakken en de noten geheel af laten koelen op dubbelgevouwen keukenpapier. Ineens zijn ze niet meer sloom maar jeugdig en vurig. Ze kunnen ook over een salade gestrooid worden, die daarmee meteen heel fotogeniek is geworden.