Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

SP pleit voor parlementair onderzoek digitale veiligheid

Sites die gebruik maken van versleuteling door middel van een Diginotar-certificaat zullen na een volgende update een waarschuwing krijgen bij gebruik in Firefox. Andere browsermakers als Google volgen.

Naar aanleiding van de problemen die zijn ontstaan met de gehackte certificaten van het bedrijf DigiNotar en de betrouwbaarheid van honderden overheidswebsites, pleit de SP voor een parlementair onderzoek naar digitale veiligheid.

Dat heeft SP-kamerlid Sharon Gesthuizen aan Nu.nl laten weten. Gesthuizen:

“Er werden zaken gedaan met een bedrijf dat duidelijk niet in staat was de veiligheid te borgen. Dat is zeer kwalijk - het heeft bij het ministerie absoluut aan controle en bewustzijn geschort.”

Volgens Gesthuizen is er de afgelopen jaren aan de lopende band sprake van incidenten als om ICT-veiligheid gaat. Daarbij wijst ze op eerdere beveiligingsproblemen rond DigiD en de OV-chipkaart.

De SP roept het kabinet op zo snel mogelijk openheid van zaken te geven. “Burgers moeten weten wat er aan de hand is en welke risico’s er zijn”, zegt Gesthuizen tegen persbureau Novum. “Ik wil weten wat en wie er risico loopt en waarom de minister eerst nog riep dat er geen vuiltje aan de lucht was toen de schuur al half afgebrand was.”

De SP zal minister Donner de komende week ter verantwoording roepen.

Twitter avatar emileroemer Emile Roemer Weer een ICT tragedie bij de overheid. tijd voor een parlementair onderzoek: veiligheid op de digitale snelweg!!!!!