Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Ritzege Taaramäe, Mollema naar derde plaats

Rein Taaramäe won vandaag de veertiende etappe in de Ronde van Spanje. Foto Reuters / Joseba Etxaburu

Rein Taaramäe heeft de veertiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Est van Cofidis kwam na een rit van 175 kilometer als eerste boven op La Farrapona, een klim van de buitencategorie. Bauke Mollema doet goede zaken in het algemeen klassement en stijgt van de zesde naar de derde plaats. De Brit Bradley Wiggins houdt de rode leiderstrui.

Taaramae maakte deel uit van een grote kopgroep, met daarin ook Karsten Kroon. De Nederlander van BMC viel echter letterlijk weg door een bochtje te missen, over de vangrail te klappen en in de bosjes terecht te komen. Kroon klauterde wel weer naar boven, maar kon zijn weg niet meer vervolgen.

Op de slotklim hielden van de koplopers alleen Taaramae en David de la Fuente stand. De Spanjaard van Geox offerde echter zijn kansen op de ritzege op om zijn kopman Juan Jose Cobo, die de achtervolging had ingezet, te gaan helpen. Taaramae profiteerde daarvan door de rit te winnen. Cobo finishte als tweede en stijgt naar de vierde plaats in het klassement.

In de groep der favorieten werd het tempo bepaald door Sky-renners Wiggins en Christopher Froome. Dat werd Vincenzo Nibali, Fredrik Kessiakoff en Jakob Fuglsang te machtig. De nummers twee, vier en vijf van het klassement werden op achterstand gereden. Mollema hield keurig stand. Wout Poels plaatste op het einde nog een sprintje en kwam als vierde over de streep.

Wiggins behoudt in het klassement een voorsprong van zeven seconden op zijn landgenoot Froome. Mollema volgt op 36 seconden als derde.