Jalil: rebellen gaan Libische steden omsingelen

Het hoofd van de Nationale Overgangsraad (NTC), Mustafa Abdel Jalil (midden), eerder deze week tijdens de Libië-top in Frankrijk. Foto AFP / Miguel Medina

De Libische rebellen gaan de steden die nog loyaal zijn aan kolonel Moammar Gaddafi omsingelen. Dat heeft het hoofd van de Nationale Overgangsraad (NTC), Mustafa Abdel Jalil, gezegd.

De rebellen hebben de Gadhafi-getrouwen in Libië tot 10 september gegeven om zich over te geven. Jalil:

“We bevinden ons, zo Allah het wil, in een sterke positie. We zijn in staat elke stad te betreden en onze strijders overal in te zetten. We willen echter verder bloedvergieten voorkomen en daarom geven we de steden Bani Walid, Sabha, Jufra en Sirta een week de tijd om zich over te geven.”

Jalil zei dat de belegerde steden worden voorzien van water en elektriciteit. “Dit is een kans voor deze steden om zich op vreedzame wijze aan te sluiten bij de revolutie.”

Daarnaast liet Jalil weten dat er onderzoek wordt gedaan naar corruptie binnen de Libische insituties en beklaagde hij zich over China. Dat land zou het vrijgeven van bevroren Libische tegoeden tegenwerken.