President Wereldbank: economie in ‘gevarenzone’ door schuldencrises

Zoellick halverwege augustus tijdens een bijeenkomst in Sydney, Australië. Foto AFP / Torsten Blackwood

De wereldeconomie bevindt zich langzamerhand in een “nieuwe gevarenzone” nu de economische groei afzwakt en het vertrouwen van investeerders vermindert. Dat zei de president van de Wereldbank, Robert Zoellick, vanochtend.

Zoellick riep Europa en de Verenigde Staten in een toespraak in Beijing op om hun schuldenproblemen daadkrachtig aan te pakken:

“De financiële crisis in Europa is een op zichzelf staande schuldencrisis geworden, met serieuze implicaties voor de monetaire unie, de banken en de concurrentiekracht van een aantal landen.”

Over zijn eigen land zei Zoellick dat de Verenigde Staten serieus werk moeten maken van een aantal zaken, zoals de staatsschuld, de torenhoge overheidsuitgaven en belastinghervormingen.

China, het land waar Zoellick vanochtend zijn speech gaf, is volgens de president van de Wereldbank in staat om in de komende vijftien à twintig jaar uit te groeien van een land met bovenmodale inkomens naar een land met hoge inkomens. Zoellick stelde de Chinese economie met zijn huidige groeitempo in 2030 ongeveer vijftien keer zo groot zal zijn als die van Zuid-Korea.