Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Oost, west, muis nest

Nooit werd er voor dieren zo’n mooi nest gebouwd als Karina Schaapmans Muizenhuis. Van Brillo-doosje tot kanten muizenbh’tje met beugel – de details zijn een wonder. “Het gebeurt niet vaak. Er komt een kinderboek uit en nog voor verschijning wordt er wereldwijd onderhandeld over de uitgeefrechten. Het overkomt Karina Schaapman en wie haar boek onder

Het Muizenhuis (foto Ton Brouwer) Nooit werd er voor dieren zo’n mooi nest gebouwd als Karina Schaapmans Muizenhuis. Van Brillo-doosje tot kanten muizenbh’tje met beugel - de details zijn een wonder.

“Het gebeurt niet vaak. Er komt een kinderboek uit en nog voor verschijning wordt er wereldwijd onderhandeld over de uitgeefrechten. Het overkomt Karina Schaapman en wie haar boek onder ogen krijgt, verbaast zich niet over de gretigheid waarmee uitgeverijen in onder meer Frankrijk, Korea, Australie en Duitsland nu hun slag gaan. Het boek heet Het Muizenhuis en het is - uitzonderlijk voor een kinderboek - geïllustreerd met veelal paginagrote foto’s. Lastig, want muizen maken zich meestal uit de voeten voor een mens, laat staan voor een mens met een camera.

De muizen in Het Muizenhuis poseren er op los. Vooral de hoofdrolspelers Sam en Julia, een vriendenpaar dat speelt en kletst en plannen beraamt in een geheime ruimte onder het schemerige trappenhuis. Samen trekken ze er in de kleine hoofdstukken steeds op uit om andere kamerbewoners te leren kennen. Ze helpen mee als het huis via een hijsraad met groente, fruit en wijn bevoorraad moet worden, ze doen boodschappen voor ooms en tantes, en ze verschonen de luiers van hun net geboren zusjes en broertjes. Geen relmuizen dus, maar toffe muizenkinderen, niet te beroerd om de pootjes uit de mouwen te steken.”

De volledige recensie van Het Muizenhuis kunt u hier lezen.