Nummer één koppelt schoonheid aan effectiviteit

Het Nederlands elftal veegde gisteravond San Marino met 11-0 van de mat. „Het was mooi en effectief. Ik heb er van genoten”, stelde Van Marwijk.

Dutch soccer player Robin van Persie, front, celebrates his goal against San Marino with Klaas Jan Huntelaar during the Euro 2012 Group E qualifying soccer match between The Netherlands and San Marino at the Philips stadium in Eindhoven, The Netherlands, friday Sept. 2, 2011. (AP Photo/Bas Czerwinski)
Dutch soccer player Robin van Persie, front, celebrates his goal against San Marino with Klaas Jan Huntelaar during the Euro 2012 Group E qualifying soccer match between The Netherlands and San Marino at the Philips stadium in Eindhoven, The Netherlands, friday Sept. 2, 2011. (AP Photo/Bas Czerwinski) AP

Het Nederlands elftal liet gisteren in het EK-kwalificatieduel met San Marino het voetbal zien dat past bij de nummer één van de FIFA-ranking. In het uitverkochte Philips Stadion versloeg Oranje de nummer laatst van de landenranglijst met een recordzege van 11-0. Naaste concurrent Zweden verloor met 2-1 bij Hongarije, waardoor Nederland vrijwel zeker is van plaatsing voor het EK van 2012 in Polen en Oekraïne. „We wilden met zo mooi mogelijk voetbal zoveel mogelijk doelpunten maken”, sprak Mark van Bommel.

Oranje legde een ware voetbalshow op de mat, met Wesley Sneijder als de absolute uitblinker. De spelmaker bekroonde zijn avond door het tweede en tiende doelpunt van Nederland te maken. Van Marwijk verzon een eigen variant om een muur van tegenstanders te slechten. Waar topteams als FC Barcelona en Spanje met combinatiespel vaak door het midden aanvallen, koos de bondscoach ervoor om de buitenspelers Robin van Persie en Dirk Kuijt steeds naar binnen te laten trekken waardoor de backs Erik Pieters en Gregory van der Wiel als extra aanvallers konden opstomen. Zo kon Nederland de tegenstander van alle kanten kapot spelen.

De bewegelijke Van Persie was in de eerste helft een paar keer ongelukkig in de afronding, maar in de tweede helft bloeide hij op en kwam met vier treffers op een totaal van 25 interlanddoelpunten. Daarmee passeerde hij Marco van Basten op de topscorerslijst. Van Persie nam de bal mee als aandenken. Spits Klaas-Jan Huntelaar scoorde twee keer en staat nu samen met Bep Bakhuys op een totaal van 28. Debutant Georginio Wijnaldum mocht zijn eerste en het elfde doelpunt van Oranje in de blessuretijd maken. Vorig jaar verloor hij met Feyenoord nog met 10-0 in Eindhoven tegen PSV.

Van Marwijk stelde na afloop dat hij geen moment bezig was met een recordzege. „Pas toen het 10-0 stond ben ik daar aan gaan denken”, zei de bondscoach. „Het gaat mij om de uitvoering. Ze hebben vandaag een signaal afgegeven. Het is een echt team waarin de spelers elkaar alles gunnen. Het was mooi en effectief. Ik heb er van genoten. Maar ik raak niet in de war van deze uitslag. Dinsdag volgt een uitduel met Finland. Dat zal weer lastig worden.”

Het Nederlands elftal is onder Van Marwijk in drie jaar tijd van status veranderd. Oranje was tijdens het EK van 2008 onder leiding van Marco van Basten in een oude fout vervallen. Zelfoverschatting zorgde ervoor dat het team werd uitgeschakeld door Rusland. Van Marwijk hamerde er vanaf het begin op dat de vrijblijvendheid moest verdwijnen.

Op weg naar het WK in Zuid-Afrika won Oranje alle kwalificatiewedstrijden. Nederland presteerde boven verwachting en verbaasde in de kwartfinales vriend en vijand door met effectief voetbal Brazilië te verslaan. De ultieme greep naar de macht mislukte. De WK-finale tegen Spanje eindigde in de enige nederlaag onder Van Marwijk.

De vice-wereldkampioen verspeelde behalve de titel ook een hoop goodwill door het on-Hollandse vechtvoetbal in de eindstrijd. De bondscoach noch de internationals begrepen iets van de kritiek. „Als ik aan het WK van Zuid-Afrika terugdenk baal ik er nog steeds van dat we de finale verloren”, zegt Wesley Sneijder een jaar later. „Dan komt toch dat moment van Arjen Robben naar boven. Als hij scoort heeft niemand het meer ergens over.”

Precies een jaar geleden begon Nederland in San Marino aan het EK-kwalificatietoernooi. Van Marwijk borduurde nog één helft voort op de behoudende tactiek van het WK waar de twee ‘brekers’ Mark van Bommel en Nigel de Jong als controleurs voor de verdediging speelden. Het Nederlands elftal creëerde tegen de zwakke tegenstander voor rust amper een kans. In de tweede helft – toen Rafael van der Vaart in de ploeg kwam voor De Jong – ontstonden de contouren van een nieuw Oranje.

Het Nederlands elftal koppelde in de reeks van kwalificatiewedstrijden die volgde nu wel schoonheid aan effectiviteit. De thuiswedstrijd tegen Zweden (4-1) en het uitduel in Hongarije (0-4) waren bijna twee perfect games. De overwinning thuis tegen Hongarije (5-3) toonde aan dat Nederland ook na een achterstand niet in paniek raakt. De 11-0 overwinning op San Marino gaat zelfs de boeken in als de grootste zege ooit van Nederland. Zeges van 9-0 op Finland (in 1912) en Noorwegen (1972) golden tot gisteravond als het record.

Als beloning voor de de jarenlange goede prestaties veroverde het Nederlands elftal vorige maand voor het eerst de koppositie van de FIFA-ranking. Oranje toonde gisteravond met een schitterend optreden voor een uitzinnig publiek daar nu even terecht te staan.