NAVO doodt ex-gevangene Guantanamo in Afghanistan

Twee gisteren gefotografeerde Amerikaanse militairen op een basis in de Afghaanse provincie Paktika. Foto AFP / Johannes Eisele

NAVO-troepen hebben gisteravond tijdens een gezamenlijke operatie met het Afghaanse leger een voormalige Guantanamo-gevangene gedood die zich weer had aangesloten bij de Talibaan.

De operatie waarin Sabar Lal gedood werd vond plaats in de oost-Afghaanse provincie Nangarhar, aldus een verklaring van de coalitielanden. Lal werd volgens de coalitie gedood toen hij gisteravond laat met een automatisch geweer een gebouw verliet. Hij zou nauwe banden hebben onderhouden met Al-Qaeda.

Afghaanse functionarissen zeiden tegen persbureau Reuters dat Sabar Lal drie jaar geleden uit Guantanamo Bay werd vrijgelaten nadat hij daar vijf jaar vast had gezeten. Na zijn terugkeer in Afghanistan zou hij zich al snel weer bij de Talibaan hebben aangesloten. De coalitie zelf wil niet bevestigen of Lal inderdaad op de Amerikaanse militaire gevangenis op Cuba is vastgehouden.


Grotere kaart weergeven