Multiversum (3)

In zijn briljante en profetische cosmogonie Eureka heeft Edgar Allan Poe (1809-1849) in 1848 het multiversum al prima beschreven: ‘a limitless succession of Universes, more or less similar to that of which we have cognizance – to that of which alone we shall ever have cognizance.’ Dit is slechts één van de vele ideeën die vanuit Eureka uiteindelijk in de ‘echte’ wetenschap zijn beland, evenals bijvoorbeeld de oerknal, het dynamische heelal, de chaostheorie en zelfs het ‘seriële’ universum, om maar enkele grondslagen van de moderne visie op de kosmos te noemen. Het is aangetoond dat Alexander Friedmann en Georges Lemaître door Poe waren geïnspireerd toen ze tussen 1920 en 1930 hun revolutionaire ideeën over het heelal ontwikkelden. Van Albert Einstein zijn zeker vier brieven over Eureka bewaard gebleven uit 1933 en 1940 (die overigens laten zien hoezeer zelfs deze grote geleerde door Poe in verwarring werd gebracht). Misschien moeten moderne wetenschappers beter gaan beseffen hoe veel ze aan de literatuur danken, zoveel zelfs dat het nauwelijks nog mogelijk is om werkelijk ‘nieuwe’ ideeën te ontwikkelen.

René van Slooten

Woerden