Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ruimtevaart

Kuipers verheugt zich op ruimtereis

Het schema lag vast, astronaut André Kuipers (52) had zijn favoriete ruimtevoedsel al uitgekozen en een deel van zijn persoonlijke spullen was zelfs al ‘boven’ – eind november zou hij voor een half jaar naar het internationale ruimtestation ISS vertrekken. En toen stortte op 25 augustus kort na de lancering een onbemande Russische Sojoezraket neer, die voorraden naar het ISS moest brengen. De ruimtevaartwereld in rep en roer. Kunnen volgende Sojoez-vluchten nog wel doorgaan?

Kuipers lijkt zich weinig zorgen te maken. Zijn vlucht staat nu gepland voor 10 december, en Kuipers en zijn werkgever, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, verwachten hooguit een paar weken vertraging.

De afgelopen maanden heeft Kuipers intensief getraind voor zijn missie. Onder andere in een Sojoez-simulator en ook met alles wat in een Sojoez mis kan gaan. “Het is een geruststellend gevoel dat je weet wat je dan kan doen”, zegt hij vandaag in een interview in de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad. Eerder deze week schreef hij op zijn eigen weblog al: “Met een Sojoez-capsule kom je altijd thuis!”

In NRC Handelsblad vertelt de Nederlandse astronaut hoe hij zich voorbereidt op zijn reis en hoezeer hij zich erop verheugt. Bijvoorbeeld op het gevoel van gewichtloosheid – “Zó relaxed… en je slaapt heerlijk.” Binnenkort maakt hij dat opnieuw meemaken, daar gaat Kuipers helemaal van uit.