Kort nieuws Cultuur

Sonny Boy Nederlandse inzending voor Oscars

Amsterdam. De film Sonny Boy van regisseur Maria Peters is de Nederlandse inzending voor de Oscars. De film maakt kans op een Academy Award voor beste niet-Engelstalige film. Dat heeft Eye Film Instituut Nederland, dat de inzending coördineert, gisteren bekendgemaakt.

Sonny Boy is gebaseerd op het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl. De film gaat over de verboden liefde tussen de Nederlandse Rika (gespeeld door Ricky Koole) en de Surinaamse Waldemar (Sergio Hasselbank) in het Nederland van de jaren twintig. Rika is getrouwd en moeder van vier kinderen als ze verliefd wordt op de 17 jaar jongere man. Sonny Boy trok in Nederland ruim vierhonderdduizend bezoekers. De film Stilte na de Storm van Harrie Verbeek wordt de Nederlandse inzending in de categorie beste korte film. Op 24 januari 2012 worden de Oscarnominaties bekendgemaakt. De Oscars worden op 26 februari uitgereikt. (Novum)

Ailantus naar uitgeverij Nieuw Amsterdam

Amsterdam.De literaire uitgeverij Ailantus verlaat Boom Uitgevers en gaat naar Nieuw Amsterdam. Uitgever Lidewijde Paris treedt toe tot de directie van Nieuw Amsterdam, de naam Ailantus verdwijnt. Paris stichtte Ailantus vier jaar geleden als fictie-imprint van het non-fictiehuis Boom. Ze was succesvol met opmerkelijke boeken als Het negerboek van Lawrence Hill en het werk van Jean-Marie Blas de Roblès en David Mitchell. (NRC)