Kort nieuws Binnenland

Seksshophouders negeren sluitingstijden

Rotterdam. Seksshophouders op de Amsterdamse Wallen negeren de Winkeltijdenwet die hen verplicht de deuren om tien uur ’s avonds te sluiten. De seksshops blijven illegaal open tot twee uur ’s nachts. Jarenlang gedoogde Amsterdam deze overtreding, maar dat is sinds deze maand afgelopen. Om de overlast op de Wallen tegen te gaan, wil de gemeente de sluitingstijd strikt handhaven. Volgens de betrokken winkeliers, die fors omzetverlies voorzien, is er geen sprake van overlast. Ze zijn van plan een boete uit te lokken, zodat ze de de kwestie bij de rechter kunnen uitvechten. (NRC)

Meldingen euthanasie fors toegenomen

Rotterdam. Het aantal meldingen van euthanasie is vorig jaar fors toegenomen. Dat hebben de regionale toetsingscommissies gisteren bekendgemaakt. De commissies, die beoordelen of artsen bij euthanasie zorgvuldig hebben gehandeld, ontvingen vorig jaar 3.136 meldingen van levensbeëindiging op verzoek en van hulp bij zelfdoding. Dat is bijna 20 procent meer dan in 2009. De oorzaak van de sterke toename is onbekend. Door de toename konden de toetsingscommissies over 469 meldingen geen oordeel geven. Bij de 2.667 wel beoordeelde meldingen zaten negen gevallen waarin de arts niet volgens de zorgvuldigheidseisen had gehandeld. (NRC)