Verwarde man verstoort concert in aanwezigheid van koningin

In het Concertgebouw in Amsterdam heeft vanavond een man het begin van een concert verstoord door op het podium te klimmen. In de zaal was koningin Beatrix aanwezig. De man noemde zichzelf “dienaar van Allah” en nodigde het publiek uit om “te geloven”.

Volgens Simon Reinink, algemeen directeur van het Concertgebouw, nam een verwarde man voordat het concert begon de plek van de dirigent in. Hij liet weten dat hij geen bom bij zich had.

Reinink:

“Voorafgaand aan het concert was er een spreker voorzien maar toen kwam er opeens een man op het podium die kort wat wartaal sprak. Die man is redelijk snel afgevoerd en is een bekende van de politie. Hij schijnt dit wel vaker te doen.”

Volgens Kustaw Bessems, journalist bij Dagblad de Pers en aanwezig in de zaal, werd er pas na een paar minuten hebben ingegrepen omdat iedereen dacht dat het erbij hoorde.

Twitter avatar KustawBessems Kustaw Bessems Man zat aan zijkant speech voor te bereiden, nam plek dirigent in, sprak. Ingrijpen pas na minuten, staf dacht: hoort erbij #concertgebouw

Reinink laat weten dat het inderdaad even duurde omdat er wel een spreker werd verwacht, maar dat de man toch redelijk snel werd afgevoerd.

Het concert van vanavond wordt gehouden ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Genootschap Nederlandse Componisten en is inmiddels hervat.

De NOS heeft beelden van het incident.