Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Ik drink dus ik ben

„De voordelen die wijn biedt, wegen zwaarder dan het negatieve effect van alcohol”, noteerde de Franse professor Dominique Lanzmann-Petithory in 2009 als geruststellende conclusie van Canceralcool, een epidemiologische studie die zich over zevenentwintig jaar heeft uitgestrekt. Daarin heeft hij zich louter gericht op de fysieke aspecten van matige en regelmatige wijnconsumptie.

Zijn Engelse collega professor-filosoof Roger Scruton heeft daarentegen slechts oog voor de geestelijke gezondheid die de inname van rood, wit en/of rosé met zich meebrengt. In zijn boek I Drink Therefore I am gaat Scruton dan ook niet de discussie aan wat wijn fysiek teweegbrengt, maar beargumenteert hij waarom het goed is voor de geest. En dat er dientengevolge ook geen beter gezelschap is voor wijn dan filosofie.

Hij gaat zelfs zover om in zijn Philosopher’s Guide to Wine passende adviezen te geven welke wijnen het gedachtegoed van de grote filosofen het beste tot hun recht doen komen. Van eentje lijkt hij echter geen fan: „If you must consume George Berkeley, then wash him down with a glass of tar water and be done with it.”

I Drink Therefore I am, A Philosopher’s Guide to WineRoger Scruton. 16.99 euro bol.com