Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Honderdduizenden Israëliërs vanavond de straat op

Protesters march during a massive protest call for social justice including lower property prices in Israel, on a main road in Tel Aviv August 6, 2011. A quarter-million Israelis marched for lower living costs on Saturday in a swelling protest that has thrust the economy onto the political agenda and put pressure on Prime Minister Benjamin Netanyahu. REUTERS/Nir Elias (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST BUSINESS)
Protesters march during a massive protest call for social justice including lower property prices in Israel, on a main road in Tel Aviv August 6, 2011. A quarter-million Israelis marched for lower living costs on Saturday in a swelling protest that has thrust the economy onto the political agenda and put pressure on Prime Minister Benjamin Netanyahu. REUTERS/Nir Elias (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST BUSINESS) Israëlische demonstranten tijdens een protest in augustus. Foto Reuters / Nir Elias

In de drie grootste steden van Israel verzamelen inwoners zich voor naar wat verwachting de grootste demonstratie van de afgelopen maanden gaat worden. Dat meldt persbureau AP. De hele zomer protesteren Israeliers al tegen de stijgende kosten van levensonderhoud.

Update 21.30 uur:
Volgens persbureau AFP zijn er ruim 400.000 Israëliërs aan het protesteren.

De demonstraties in Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa moeten het hoogtepunt worden van een protestbeweging die begon met een demonstratie tegen een nieuwe woningwet, maar zich al snel keerde tegen meer kwesties, waaronder de kosten van voedsel, benzine en onderwijs.

Volgens de Israëlische krant Ha’aretz worden er tijdens de ‘Mars van het Miljoen’ honderduizenden Israëliërs verwacht en kan de betoging het grootste sociale protest in de geschiedenis van Israel worden.