Griekse premier: geen vroege verkiezingen, crisis voorbij in 2013

Papandreou vanmiddag tijdens zijn toespraak voor partijgenoten in Athene. Foto Reuters / John Kolesidis

Er komen geen vervroegde verkiezingen in Griekenland en de Griekse regering gaat ervoor zorgen dat de financiële problemen van het land in 2013 voorbij zijn. Dat zei de Griekse premier Papandreou vanmiddag op een politieke bijeenkomst.

Papandreou hield in Athene een toespraak voor zijn partijgenoten, met wie de Griekse premier de 37e verjaardag van zijn sociaaldemocratische partij PASOK vierde. Hoewel de regeringspartij van Papandreou het in de opiniepeilingen heel slecht doet, verzekerde de premier zijn partijgenoten dat er in Griekenland geen vervroegde verkiezingen zullen komen. Dat betekent dat Papandreou zijn huidige ambtstermijn, die loopt tot 2013, van plan is helemaal uit te dienen.

“De burgers zullen ons in 2013 beoordelen”, zei Papandreou in zijn toespraak. Hij beloofde dat zijn regering in dat jaar Griekenland uit de crisis heeft geholpen. Dat is volgens Papandreou mogelijk omdat hij vast van plan het doorvoeren van een grote hoeveelheid belangrijke hervormingen voor die tijd af te ronden.

Of het de regering-Papandreou daadwerkelijk gaat lukken de financiële problemen van Griekenland in de komende twee jaar op te lossen is nog maar zeer de vraag. Een panel van experts dat aan het Griekse parlement rapporteert over de voortgang van de hervormingen in het land zei woensdagavond nog dat Griekenland zijn begrotingsdoelstellingen voor het jaar 2011 niet gaat halen. De trojka van EU, IMF en ECB stelde daarop gisteren een inspectiebezoek aan het land uit.