Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Geïrriteerde schrijvers

In 1987 publiceerde Bernlef Publiek geheim, een roman over een Hongaarse cineast die een film wil maken over een schrijver die vervolgd wordt vanwege z’n inzet voor vrijheid. De cineast durft niet. Publiek geheim is de perfecte omschrijving voor de betrekkingen met China. De hele wereld weet dat er schrijvers worden gevangengezet, zoals Liu Xiaobo die alleen maar een beroep doet op vrijheden uit de Chinese grondwet. Iemand zou Bernlef op de boekenbeurs van Peking kunnen vragen of Publiek geheim in het Chinees zal worden vertaald. En de schrijvers daar vragen naar het waarom van hun irritatie over een oproep van Amnesty. Misschien omdat ze meedoen aan een handelsmissie die zo haaks staat op het idee van vrijheid?

Femia Wachters

Amsterdam