EU-maatregelen tegen Syrische bedrijven, Rusland bezorgd

Anti-regeringsdemonstranten waren afgelopen dinsdag, op de eerste dag van het Suikerfeest, massaal op de been in de zuid-Syrische stad Suqba. Foto Reuters

De Europese Unie heeft nieuwe sancties afgekondigd tegen drie Syrische bedrijven en vier zakenlieden. Rusland waarschuwt dat eenzijdige sancties tegen Syrië, waarover geen internationale consensus bestaat, tot “niets goeds” zullen leiden.

Het officiële nieuwsbulletin van de EU publiceerde vanochtend de nieuwe lijst met alle Syrische personen en bedrijven die door Europese sancties worden getroffen. Aan die lijst zijn zeven namen toegevoegd, waaronder de namen van een bank, een investeringsmaatschappij en een transportbedrijf. Verder zijn de namen van vier Syrische zakenlieden aan de lijst toegevoegd. Voor de bedrijven en personen op de lijst geldt een reisverbod en ook zijn hun tegoeden bij Europese banken bevroren.

Hoewel waarnemers sceptisch zijn over het effect van sancties tegen individuele bedrijven en personen, komen ze bovenop de gisteren door de EU afgekondigde olieboycot van Syrië. De boycot omvat de aankoop, de import en het vervoer van ruwe olie en olieproducten uit Syrië. De maatregelen kunnen het Syrische regime hard treffen, want ruim 95 procent van de Syrische olie is bestemd voor Europa.

De EU neemt steeds meer strafmaatregelen tegen het regime van president Bashar al-Assad omdat hij blijft doorgaan met het onderdrukken van de al maanden durende protesten tegen zijn bewind. Ook gisteren vielen er bij anti-regeringsdemonstraties in Syrië weer meer dan tien doden. Desondanks waarschuwde Rusland vanochtend voor het afkondigen van unilaterale sancties. Volgens Moskou, een belangrijke militaire en economische bondgenoot van Syrië, zullen sancties tegen het regime van Assad tot “niets goeds” leiden.