Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Eigen varkens eerst (2): dilemma voor belegger

De wereld is sinds een jaar of vijf in de greep van een grootschalig landjepik naar landbouwgrond, meldde deze column vorige week. Landen als China en Saoedi-Arabië, die meer voedsel nodig hebben dan ze zelf kunnen verbouwen, kopen honderdduizenden hectares op in Afrika en Latijns-Amerika om zich te verzekeren van voldoende aanvoer. Er zitten bedenkelijke kanten aan deze ontwikkeling, observeerde The Economist al twee jaar geleden. Soedan bijvoorbeeld exporteert grote hoeveelheden landbouwproducten naar de hongerige groeitijgers, terwijl elders in dat land, en in het naburige Somalië en het noorden van Kenia, mensen sterven van de honger.

Dit ‘eigen varkens eerst’ verspreidt zich als een olievlek door de landbouw- en voedselwereld. Nederlandse particuliere beleggers kampen daardoor met een dilemma. De schaarste aan voedsel schept kansen. Maar in praktijken als in Soedan zullen zij niet willen investeren. Dat hoeft ook niet, zegt Cyrille Filott, hoofd Europa van het wereldwijde Food & Agribusiness-onderzoeksteam dat de bankiers van Rabobank en beleggers van Robeco adviseert. „Een concern als Unilever wil zo snel mogelijk al zijn voedselproducten duurzaam maken. Dat betekent: beheersing van de complete keten, van boer tot supermarkt. Unilever investeert enorme bedragen om dat voor elkaar te krijgen.” Wellicht verklaart dat waarom het aandeel Unilever het de laatste tijd beter doet dan Procter & Gamble: de Amerikaanse rivaal zit niet in voedsel, alleen maar in producten voor persoonlijke verzorging.

En de voedselschaarste creëert meer relatief ‘schone’ beleggingskansen. Brazilië is hard op weg een van de grootste landbouwnaties ter wereld te worden. Het land is rijk aan water en vruchtbare grond en heeft een klimaat dat veel milieuvriendelijker productietechnieken toelaat dan in Europa en de VS. Zo ontstonden daar JBS, het eerste beursgenoteerde vleesbedrijf ter wereld, en Adecoagro, de eerste megaboer op aarde met een beursnotering in New York, met uitgestrekte landerijen in Brazilië, Argentinië en Uruguay. Superbelegger George Soros investeerde 330 miljoen dollar in Adecoagro. Het bedrijf produceert maïs, rijst, zuivel, suiker en katoen. Robeco’s SAM Sustainable Agribusiness Equities Fund heeft een belang in Adecoagro. Via hun bank kunnen Nederlandse beleggers ook rechtstreeks in Adecoagro beleggen.

Het bedrijf ging in januari naar de beurs voor 12 dollar per aandeel, en schommelt nu rond 11 dollar. „De voedselprijzen schieten op en neer, dat speelt een belangrijke rol”, zegt Filott. „Dat zal zo blijven zolang de markten weinig vertrouwen hebben in de economische groei en in de oogsten.” Voorlopig zal het koersverloop van Braziliaanse landbouwbedrijven even grillig zijn. Maar op termijn zullen zij hard groeien – op een heel wat nettere manier dan de landbouw in Soedan.

Joost Ramaer