Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Kranten

Een foute datum, hoe kan dat? Een hinderlijke fout in het systeem

Wij zijn trouwe en enthousiaste lezers van NRC Weekend, maar laatst hebben wij verbaasd in een editie de data van zaterdag 3 juli en zondag 4 juli op de voorpagina ontdekt. Op de volgende pagina’s waren keurig de werkelijke data vermeld: 11 en 12 juli. Wij zijn zeker niet de enige opmerkzame lezers die u zo’n bericht hebben gestuurd. Is het soms een wedstrijd met als hoofdprijs een jaarabonnement?

L. en P. Glaude-Dupont

Bergen, Noord-Holland

Inderdaad, meer lezers hebben geschreven over die foute datum. Een abonnee stuurde zelfs een foto. En jawel, afgelopen zaterdag gebeurde het opnieuw. In de bijlage Lux werden enkele pagina’s gedateerd op 3 en 4 december 2011. Hoe kan dat?

„Een fout in het systeem”, zegt productieredacteur Ron Fontijn. Als een vormgever tijdens het werken aan een pagina tegelijk ook een andere editie van de krant open heeft staan – bijvoorbeeld om te kijken hoe iets ook alweer gedaan moet worden – kan het gebeuren dat de nieuwe editie de verkeerde datum overneemt.

Controleren is moeilijk, zegt chef vormgeving Jan Paul van der Wijk, omdat het niet te zien is op de pagina op het scherm, of op een print. „Pas nadat de pagina gezet is, past het systeem de datum aan”, aldus Van der Wijk. De productieredactie kan dat bij het zetten van de krant wel zien, maar dan is het vaak al te laat.

Beter opletten dus. En, als dat kan, de bug uit het systeem halen.