Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Donner bezorgd om veiligheid site DigiD

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakt zich zorgen over de beveiliging van overheidswebsites. Gisteravond voerde minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) tot laat in de avond overleg over de veiligheid van onder andere de sites van DigiD en de Belastingdienst. Onduidelijk was nog wat voor actie de minister onderneemt.

Het probleem met de beveiliging van de sites ligt bij DigiNotar, een bedrijf uit Beverwijk dat in juli werd gehackt. DigiNotar regelt de zogeheten veiligheidscertificaten (simpel gezegd: de gele slotjes in de adresbalk, die laten zien of een site veilig is) voor onder andere DigiD, de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ongeveer acht miljoen Nederlanders hebben een DigiD-code, een unieke inlogcode waarmee ze bijvoorbeeld hun belastingaangifte kunnen doen.

„Als een particuliere oplossing onvoldoende zekerheid biedt, moeten we in overweging nemen of we voor overheidssites een eigen beveiligingssysteem bouwen”, zei minister Donner gisteren na de ministerraad.

DigiD, RDW en het CBS adviseerden gisteravond nog om eventuele veiligheidswaarschuwingen van webbrowsers te omzeilen of te negeren, als bijvoorbeeld Internet Explorer of Firefox een pop-up-scherm toont met de melding dat de site mogelijk onbetrouwbaar is. „U kunt via een andere browser proberen DigiD te gebruiken”, staat als advies op de website van DigiD.