Dertien doden bij protest Syrië, procureur opgestapt om geweld

Ten minste dertien mensen zijn gisteren om het leven gekomen bij protesten na het vrijdaggebed in Syrië. Dat hebben Syrische oppositieactivisten gemeld.

Het Syrische leger had in verschillende steden moskeeën omsingeld om te voorkomen dat burgers na het vrijdagsgebed zich zouden aansluiten bij de protesten. De meeste doden zijn gevallen in Arbeen, een voorstad van de hoofdstad Damascus, meldden de Lokale Coördinatie Comités, een groep activisten met een netwerk van ooggetuigen in Syrië.

Syrische betogers gingen gisteren de straat op met de leus ‘liever de dood dan vernedering’ – een teken van groeiende frustratie dat de grotendeels vreedzame betogingen er tot nu toe niet hebben geleid dat het regime is gevallen. De afgelopen weken is de stemming onder sommige demonstranten grimmiger geworden. Er gaan stemmen op om de wapens op te nemen of te vragen om buitenlandse interventie, zoals de NAVO-operatie die heeft geholpen om het regime van de Libische leider Gaddafi omver te werpen.

De procureur-generaal van de Syrische provincie Hama heeft zijn functie neergelegd uit protest tegen het brute optreden van het Syrische regime. In een video gaf Mohammed Adnan al-Bakkour details over honderden moorden, arrestaties en marteling. Hij zegt dat veiligheidstroepen 72 gevangenen op 31 juli heeft vermoord en nog eens 420 mensen tijdens de belegering van Hama, de belangrijkste stad van de provincie met dezelfde naam.

Bakkour zegt dat hij is opgestapt omdat hij werd gedwongen rapporten te vervalsen, terwijl het leger honderden gedetineerde, onschuldige betogers vermoordde en begroef in massagraven. Hij zei dat 10.000 mensen willekeurig zijn opgepakt.

Het staatspersbureau verklaarde dat Bakkour niet is opgestapt, maar dat hij is ontvoerd door „terroristen” en dat hij is gedwongen de video op te nemen. Bakkour ontkende dit in een tweede video en zei dat hij meer details zou geven als hij Syrië zou zijn ontvlucht. „Ik sta nu onder bescherming van de rebellen en van het volk”, zei hij. (AP, AFP)