Conflict in Soedan breidt zich uit naar Blue Nile regio

Het conflict op de grens tussen Soedan en Zuid-Soedan breidt zich uit. Er zijn gisteren gevechten uitgebroken in de staat Blue Nile. Het is de derde grensregio waar wordt gevochten sinds Zuid-Soedan onafhankelijk werd in juli.

Het Soedanese leger heeft bases van het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) aangevallen in Damazin, de hoofdstad van Blue Nile. Vervolgens bombardeerden Soedanese gevechtsvliegtuigen de ambtswoning van gouverneur Malik Agar. De Soedanese regering ontkent als eerste geweld te hebben gebruikt en zegt dat ze reageerde nadat de troepen van Agar politiebureaus en regeringsgebouwen in Damazin aanvielen. Over slachtoffers is niets bekend.

Het is de eerste keer sinds het einde van de burgeroorlog tussen Noord- en Zuid-Soedan in 2005 dat er weer wordt gevochten in Blue Nile. Er bestond in die staat altijd het gevaar dat het conflict weer op zou laaien, aangezien het grenst aan Zuid-Soedan en is verdeeld tussen aanhangers van de Soedanese president Bashir en de voormalige Zuid-Soedanese rebellenbeweging SPLM. Het volk van Agar heeft samen met de Zuid-Soedanezen gevocht tegen Noord-Soedan in de twee decennia durende burgeroorlog, die uitmondde in de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan.

Het Soedanese leger heeft in juli al het zwarte Nuba-volk aangevallen in de staat Zuid-Kordofan. Een rebellengroep van Nuba, die ook vocht met de verzetsbeweging in het zuiden, vecht terug. Zo’n 200.000 mensen zijn gevlucht. Volgens de VN begaat het Soedanese leger misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Kordofan.

Agar heeft onlangs de Soedanese regering gewaarschuwd voor het gevaar dat de rebellen in Zuid-Kordofan, Blue Nile en Darfur een gezamenlijk front vormen tegen de regering. Zo lijkt er een nieuwe oorlog begonnen in Noord-Soedan. Oppositiegroepen in deze regio’s klagen over achterstelling en beschuldigen de Soedanese regering van etnische zuiveringen. (AFP, BBC, AP)