Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Brutaliteit maakt blij

Introverte mensen krijgen een beter humeur als ze zich (op verzoek van onderzoekers) extravert gedragen – en zulk gedrag put hen geestelijk niet direct sterk uit. Als extraverte mensen wordt gevraagd zich introvert te gedragen, gaat dat wél ten koste van het concentratievermogen, hebben drie Canadese psychologen aangetoond (Emotion, 22 augustus online). Dat extravert gedrag vrolijk maakt was bekend, maar onduidelijk was of dat introverte mensen veel energie kost. Niet dus.

De psychologen lieten de studenten die aan het onderzoek deelnamen onder meer in groepjes van drie discussiëren over de vraag welke spullen handig zouden zijn als ze ’s winters samen zouden neerstorten met een vliegtuig en hoe ze dan de dag zouden doorbrengen. Een deel van de studenten kreeg daarbij steeds de instructie zich extravert te gedragen (brutaal, praterig, energiek, avontuurlijk), een deel moest zich introvert gedragen (gereserveerd, stil, meegaand, weinig avontuurlijk) en een deel kreeg geen speciale instructies. Van alle studenten was al bekend hoe ze scoorden op standaardvragenlijsten voor extraversie, een stabiele karaktereigenschap. Na de discussie zeiden de studenten hoe ze zich voelden: beter als ze zich extravert dan introvert hadden gedragen, ongeacht hun normale aard. Extraverte mensen die zich introvert hadden moeten gedragen, hadden wel meer moeite met een concentratietest. Aan introverten die zich extravert hadden moeten gedragen, was niets te merken. Ja, ze waren vrolijker.

Of extravert gedrag mensen ook ‘in de echte wereld’ gelukkig maakt, moet nog worden onderzocht. Misschien dat de vermoeidheid pas later toeslaat – of na langdurig brutaliteit faken. Ellen de Bruin