Binnenkijken bij Oscar Hammerstein

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek. Deze week bij advocaat Oscar Hammerstein (57).

Oscar Hammerstein met Tank
Oscar Hammerstein met Tank

Huis: kantoorpand uit 1670 aan de Herengracht in Amsterdam. Van de 35 kamers zijn er slechts 14 in gebruik. Hammerstein: „De rest hoop ik nog te vullen met briljante juristen.” Zelf houdt hij kantoor in een van de vier stijlkamers. De plafondschilderingen uit het eind van de 17de eeuw worden toegeschreven aan Gerard de Lairesse. „Ik zit hier nu een half jaar en hoop er de rest van mijn leven te slijten.”

Interieurstijl: „Negentiende-eeuws. Ik heb het hier een beetje opgeschmuckt, dat hoort bij zo’n pand. De baldakijnen zijn afkomstig uit Paleis Soestdijk. Ja, ik zou hier ook wel willen wonen, maar dat mag voorlopig niet van de gemeente.”

Bij brand als eerste meenemen : „Mijn bureau is het oude bureau van mijn leermeester, de briljante hof-advocaat Frits Salomonson. Dat bureau is me dierbaar, maar veel te zwaar om onder mijn arm naar buiten te dragen. Ik zou het schilderij meenemen dat achter me hangt. Een tovenaar die op een plein publiek toespreekt. Het is van de Duitse expressionist Magnus Zeller en het komt van mijn vader. Onlangs hoorde ik dat het veel geld waard is – ook leuk.”

Van Ikea: „Ik vrees niks.”

Opvallend: Het kantoorpand is een van de 64 monumenten die op 10 en 11 september meedoen aan Open Monumentendag Amsterdam. Hammerstein: „Dit is cultureel erfgoed. Twee keer per jaar, ook bij de Open Tuindagen, stel ik mijn kantoor open. Aardig van me, toch?”