Banengroei VS staat stil, werkloosheid blijft 9,1 pct

De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is tegen de verwachtingen in tot stilstand gekomen. De private sector wist er in augustus geen enkele baan bij te creëren. Als gevolg van de stagnerende banengroei bleef de werkloosheid gelijk, op 9,1 procent van de beroepsbevolking.

Dat maakte de Amerikaanse regering gisterenmiddag bekend. Tegelijkertijd werden de cijfers over juni en juli fors neerwaarts bijgesteld. De cijfers voor augustus zijn de slechtste in een jaar tijd (zie grafiek).

De stagnatie komt voor president Obama op een cruciaal moment. Volgende week donderdag zal hij een toespraak houden voor het congres over banengroei. De verwachting is dat hij maatregelen zal aankondigen die de werkgelegenheid stimuleren, zoals belastingverlagingen voor werkgevers en investeringen in infrastructuur. Juist deze week benoemde Obama arbeidseconoom Alan Krueger tot voorzitter van de belangrijke Council for Economic Advisors (CEA, Raad voor economisch Adviseurs).

De gisteren gepubliceerde cijfers duiden erop dat de Amerikaanse economische groei tot stilstand is gekomen. Vorige maand daalden de aandelenkoersen in een paar dagen tijd met bijna 20 procent. Dat is slecht voor het consumentenvertrouwen en de -bestedingen.

Vorige week zei voorzitter Ben Bernanke van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, dat de „economische groei onvoldoende is om de werkloosheid structureel terug te dringen”. Hij zei ook dat de Fed nog maatregelen achter de hand heeft om de groei te stimuleren. De beurzen reageerden negatief op de slechte werkloosheidscijfers. De Dow Jones opende bijna 2 procent lager en ook de Europese beurzen zakten verder weg nadat ze de dag al in mineur waren begonnen.