Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Aanklacht wegens terrorisme ‘wekt zorg’ van experts

De Nigeriaanse mensenrechten- en milieuactivist Sunny Ofehe. Foto NRC Handelsblad / Bas Czerwinski

Voor het eerst sinds de Wet terroristische misdrijven in 2004 van kracht werd, klaagt het Openbaar Ministerie iemand aan voor medeplichtigheid aan het beramen van een terreuraanslag in het buitenland. Dat schrijft onze redacteur Dick Wittenberg vandaag in NRC Handelsblad.

Hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops en onderzoeker Quirine Eijkman van het Centrum voor Contraterrorisme Universiteit Leiden reageren verontrust.
De verdachte is de bekende Nigeriaanse mensenrechten- en milieuactivist Sunny Ofehe (39), die vijf jaar geleden in Nederland asiel kreeg. Hij staat maandag in Rotterdam terecht op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van aanslagen op oliepijpleidingen in de Nigeriaanse Nigerdelta. Advocaat en hoogleraar Knoops noemt het bewijsmateriaal “erg mager. Helaas denkt het Openbaar Ministerie dat er onder de nieuwe wetgeving bewijsrechtelijk veel mogelijk is.”

Terrorismeonderzoeker Eijkman vindt de terrorismeaanklacht “zorgwekkend” wegens het mogelijke politieke karakter en omdat er geen sprake is van een direct Nederlands belang. Het voorbereiden van een misdrijf met terroristisch oogmerk in Nigeria valt moeilijk te bewijzen, maar alleen de verdenking kan al reden zijn om de mensenrechtenactivist als ongewenst vreemdeling het land uit te zetten, zegt Eijkman.

De mensenrechtenactivist wordt ook beschuldigd van mensensmokkel en valsheid in geschrifte. Hij zou een landgenoot hebben geholpen illegaal het land binnen te komen en een asielaanvraag te doen op basis van valse informatie. De aanklacht voor terrorisme is pas op het laatst, in augustus, toegevoegd.

Lees het uitgebreide achtergrondverhaal ‘Illegaal, activist, verdachte’ in de papieren editie van NRC Weekend of onze digitale editie.