‘Zestien doden in Syrië bij demonstraties na vrijdaggebed’

Caption: RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - MANDATORY CREDIT AFP / YOUTUBE - AFP IS USING PICTURES FROM AN ALTERNATIVE THIRD PARTY SOURCE, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
Caption: RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - MANDATORY CREDIT AFP / YOUTUBE - AFP IS USING PICTURES FROM AN ALTERNATIVE THIRD PARTY SOURCE, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED == Beelden van een gewonde demonstrant in Homs na de demonstraties van gisteren. Foto AFP / YouTube

In Syrië zijn volgens het Syrische Observatorium Rechten van de Mens vandaag tot nu toe dertien burgers gedood bij demonstraties .

De demonstranten gingen voor de eerste keer na de ramadan weer de straat op na het vrijdagsgebed. Volgens activisten kwamen acht mensen om het leven in de steden Erbin, Kfarbatna, Doema en Hammouriyé toen regeringstroepen het vuur openden op de betogers. In Homs, Talbi en de oostelijke stad Deir-Ezoor zouden drie mensen gedood zijn bij onlusten.

Beelden van de demonstratie in Homs

De Syrische staatstelevisie meldde daarentegen dat de politie in Talbi een “aanval van gewapende bendes” had afgeslagen en dat daarbij twee mannen zijn omgekomen, meldt persbureau AFP.

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds het begin van de opstand in Syrië in maart zeker al 2.200 mensen omgekomen. Eerder vandaag stelde de Europese Unie een verbod in op de invoer van Syrische olie. De maatregel gaat morgen in. Met de boycot wil de EU de economische druk op de regering van Bashar al-Assad opvoeren. De internationale gemeenschap stelde de afgelopen maanden meerdere sancties in tegen Syrië vanwege het regeringsgeweld tegen de burgers.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International liet woensdag weten bewijs te hebben dat zeker 52 gevangenen in Syrië zijn overleden aan de gevolgen van marteling of andere mishandeling. Op diezelfde dag stapte de procureur-generaal van de Syrische stad Hama, Adnan al-Bakkour, onder andere vanwege de executie van gevangenen in zijn stad.

Berichtgeving vanuit Syrië is vaak moeilijk te controleren, omdat buitenlandse nieuwsbronnen niet of nauwelijks worden toegelaten.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld