WK atletiek waarschijnlijk voorbij voor geblesseerde Oranje-troef Martina

Martina in actie voor Nederland tijdens de voor hem teleurstellend verlopen series voor de 100 meter. Rechts voormalig wereld- en Olympisch kampioen Justin Gatlin. Foto Reuters / Dylan Martinez

Het wereldkampioenschap atletiek zit er voor de Nederlandse troef Churandy Martina waarschijnlijk op. Hij komt vandaag in het Zuid-Koreaanse Daegu niet in actie in de halve finale van de 200 meter sprint. Martina heeft momenteel teveel last van een blessure aan spieren in de lies- en buikstreek.

De van oorsprong op Curaçao geboren sprinter heeft te veel last van een lies- en buikspierblessure. Martina had zich eerder op de dag maar net voor de halve eindstrijd geplaatst. Naar verwachting kan hij zondag ook niet meedoen met het Nederlandse estafetteteam op de 4×100 meter.

Martina, die sinds dit jaar uitkomt voor Nederland, klaagde vanochtend direct na zijn teleurstellende race over buikpuin en liet zich urenlang behandelen. “Hij bleef zelf hoopvol, omdat hij zo vreselijk graag iets wilde laten zien, ook nu hij in het oranje loopt”, zegt technisch directeur van de atletiekbond Peter Verlooy. “Maar tijdens de warming-up werd duidelijk dat het een onmogelijke zaak is.”

Over de estafette van zondag houdt Verlooy nog een kleine slag om de arm. “Een beslissing is nog niet genomen, maar ik acht de kans dat hij dan voldoende hersteld is niet heel groot.” Martina, die in het verleden uitkwam namens de Nederlandse Antillen, kreeg eerder deze week al een teleurstelling te verwerken toen hij op de 100 meter bleef steken in de halve finales.