Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Privacy

Ombudsman: voetbalsupporters niet zomaar op de foto

Supporters van het Ajax-vak 410, de harde kern van de Amsterdamse voetbalclub. Foto NRC / Bas Czerwinski

De politie moet openheid geven over het fotograferen en registreren van voetbalfans, schrijft de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, in een vrijdag verschenen rapport. Volgens hem mogen voetbalsupporters niet zomaar op de foto worden gezet.

Brenninkmeijer begrijpt dat de politie foto’s maakt en persoonsgegevens vastlegt om de openbare orde en veiligheid te bewaren. Toch mag niet zomaar beeldmateriaal worden verzameld en wordt een grens overschreden als foto’s aan persoonsgegevens worden gekoppeld, stelt hij in het rapport (pdf).

Ook moet er volgens Brenninkmeijer veel meer openheid komen:

“Supporters worden onvoldoende geïnformeerd over de redenen waarom de politie foto’s maakt bij de wedstrijden. Ze vragen zich af waar die gegevens terechtkomen en wat er mee gebeurt.”

Zo fotografeert de politie Rotterdam-Rijnmond bij elke thuiswedstrijd van Feyenoord, terwijl dat volgens Brenninkmeijer niet altijd nodig zou zijn.

De ombudsman wil met zijn onderzoek een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie over het beheersen van de openbare orde en veiligheid rond wedstrijden in het betaald voetbal. Hij onderzocht onder meer de werkwijzen van de politiekorpsen in Rotterdam en Amsterdam.