Israël biedt geen excuses aan - Turkije stuurt ambassadeur weg

De Mavi Marmara werd op 31 mei 2010 aangevallen door Israëlische commando’s toen het schip met hulpgoederen op Gaza afkoerste en weigerde om te keren. Foto AP / Ariel Schalit

Turkije heeft de diplomatieke betrekkingen met Israël op een laag pitje gezet en de militaire samenwerking met het land opgeschort, vanwege de weigering van Israël om verontschuldigingen aan te bieden voor de bestorming van het Turkse schip Mavi Marmara.

Minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu heeft laten weten dat de Israëlische ambassadeur het land voor woensdag moet verlaten. Alle militaire akkoorden met Israël worden opgeschort en alle diplomaten met een hogere positie dan tweede ambassadesecretaris worden naar huis gestuurd. “Het wordt tijd dat Israël een prijs betaalt”, zei hij.

Vorig jaar mei enterden Israëlische commando’s het schip Mavi Marmara dat de blokkade van Gaza wilde doorbreken. Bij de aanval werden negen Turken gedood. Turkije eist excuses voor de inval, maar tot op heden heeft Israel alleen spijt betuigd. Daarbij voelt Israël zich gesterkt door een VN-rapport, dat al in handen is van The New York Times, dat stelt dat de bestorming door Israëlische commando’s terecht en legaal was. Wel was de manier waarop de commando´s het schip enterden buitensporig en onredelijk. Daarvoor zou Israël spijt moeten betuigen en een schadevergoeding moeten betalen.

Volgens de krant The New York Times stelt het VN-rapport dat Turkije en Israël hun diplomatieke betrekkingen en samenwerking moeten herstellen, “in het belang van de stabiliteit in het Midden-Oosten en de internationale vrede en veiligheid”. Davutoglu heeft laten weten dat sommige van de bevindingen in het rapport onaanvaardbaar zijn.

Update 15.30 uur:
In een reactie laat Israël weten de doden te betreuren, maar dat het geen excuses zal aanbieden voor de bestorming van Mavi Marmara, meldt persbureau Reuters.