Comité vergadert donderdag over terugdringen Amerikaanse staatsschuld

Caption: The U.S. Capitol Plaza in Washington is quiet on Sunday morning, July 24, 2011, as Congressional leaders try to reach a bipartisan accord to avert a debt-ceiling crisis. House Speaker John Boehner, R-Ohio, said he wants to announce the outlines of a plan by 4 p.m. EDT Sunday, to assure investors of the nation's financial and political stability before Asian stock markets open Monday. (AP Photo/J. Scott Applewhite)
Caption: The U.S. Capitol Plaza in Washington is quiet on Sunday morning, July 24, 2011, as Congressional leaders try to reach a bipartisan accord to avert a debt-ceiling crisis. House Speaker John Boehner, R-Ohio, said he wants to announce the outlines of a plan by 4 p.m. EDT Sunday, to assure investors of the nation's financial and political stability before Asian stock markets open Monday. (AP Photo/J. Scott Applewhite) Het Capitool in Washington DC. Foto AP / J. Scott Applewhite

Het partijoverschrijdende comité van het Congres dat moet toezien op een langetermijnoplossing van de Amerikaanse staatsschuld houdt volgende week donderdag zijn eerste vergadering.

Dat maakten de voorzitters van het comité zojuist bekend, meldt persbureau Reuters. Vijf dagen later, op 13 september zal de eerste publieke hoorzitting plaatsvinden en zal de geschiedenis van de staatsschuld en de oorzaken daarvan besproken worden. Het comité moet manieren vinden om de komende tien jaar 1,2 biljoen dollar te bezuinigingen op de overheidsuitgaven voor de deadline van 23 november.

De oprichting van het comité maakt deel uit van de overeenkomst tussen de Republikeinen en Democraten voor het enerzijds verhogen van het schuldenplafond en anderzijds het terugdringen van de staatsschuld. Na weken van moeizame onderhandelingen werd op 2 augustus op de valreep een akkoord bereikt tussen de twee politieke kampen.

Toen gaf het Amerikaanse Congres toestemming om het schuldenplafond met ruim anderhalf biljoen euro te verhogen. Daardoor kon de overheid geld blijven lenen om uitkeringen en rente op bestaande schulden te betalen.