Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Partij van de wat?

Youp

Mag u deze krant nog lezen? 9 procent van de aandelen is namelijk in handen van multimiljonair Derk Sauer, van wie Martin Bosma beweert dat hij de SP financiert. Het PVV-Kamerlid heeft Kamervragen over deze brandende kwestie gesteld aan minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bosma zegt dat Sauer als eigenaar invloed heeft op de benoeming van de hoofdredacteur en dus op de inhoud van de krant. Volgens Bosma is dit eens zo trotse conservatief-liberale avondblad verworden tot een politiek correct blad dat een lofzang brengt op de multiculturele samenleving, het EU-nationalisme, de ‘Arabische lente’, de strijd tegen Israël, de kunstsubsidies en dat, behoudens een enkele uitzondering, alleen maar extreem-linkse columnisten heeft. Bosma is bang dat het voorheen gezaghebbende avondblad nog verder links georiënteerd raakt, bijvoorbeeld doordat NRC-journalisten in het gevlei willen komen bij hun radicaal-linkse eigenaar! Hij wil weten wat Marja daarvan vindt. Wat moet de minister hierop antwoorden? Dat ze denkt dat, zolang de andere 91 procent van de aandelen nog in handen is van een aan C&A gelieerde investeringsmaatschappij, het allemaal wel meevalt? Dat C&A een flink deel van haar producten voor bodemprijzen in elkaar laat stikken door Chinese peuterhandjes en dat de krant daar gewoon over mag schrijven? Of zal ze de lieverd vertellen dat zij als minister sowieso niks over kranten te zeggen heeft. Dat bij andere kranten de aandeelhouders zich ook met de aanstelling van een hoofdredacteur bemoeien!

Maar wat wil Bosma horen? Dat Marja de krant wil verbieden omdat hij te opruiend is? Dat ze mijn collega Frits Abrahams zal laten oppakken om hem op Libische wijze met kokend water te laten martelen? Dat ze die enge Belgische hoofdredacteur bij Hazeldonk voorgoed over de grens flikkert? Dat ze Fokke, Sukke en Kamagurka laat uitgummen? Wat moet ze in godsnaam zeggen? Daarbij zal ze bedenken dat diezelfde Bosma voor NRC een aantal onleesbare stukjes heeft geschreven. Voor redelijk veel lezers een reden om hun abonnement op te zeggen. Waarom wilde Martin eigenlijk werken voor een door een tomaatrode eigenaar aangestelde hoofdredacteur? En grappig dat de volksvertegenwoordiger Bosma nu pas op de hoogte is van het aandelenpakket van extremist Sauer. Anders had hij natuurlijk nooit in dit parochieblaadje van de linkse kerk willen schrijven. Toen Derk voor een klein deel eigenaar van de krant werd was dat namelijk nogal nieuws, maar Bosma was toen waarschijnlijk elders met zijn hoofd. Dat heb je met intellectuelen. Die zijn vaak nogal verstrooid. Die missen nog wel eens wat. Misschien gaat hij binnenkort tevergeefs naar een concert van Amy Winehouse?

Zo hard gelachen toen ik het bericht over de Kamervragen las. En ik niet alleen. Heel Den Haag ligt donkerblauw van de pret. Dit doet denken aan de gouden dagen van de LPF toen het manisch-depressieve drankorgel Winnie de Jong nog over het Binnenhof raaskalde.

Ik snap de PVV wel. Ze moeten natuurlijk iets van zich laten horen. Zeker nu ze na het gedogen van het Griekse reddingsplan van onze regering een beetje aangeschoten scheel en scheef in de bankjes hangen. Laatst begonnen ze ook al te mekken dat het KNMI moest worden opgeheven omdat de meteorologen te links waren. Die hadden het te vaak over de gevolgen voor het milieu van de CO2-uitstoot.

Tot zover is het allemaal nog vrolijk. Maar ik vind het ernstiger als in een land, waarin nog altijd onafhankelijk recht wordt gesproken, een aanstaand lid van de Hoge Raad zijn lidmaatschap van een politieke partij opzegt omdat hij bang is dat anders de PVV-aanhang denkt dat hij niet onafhankelijk rechtspreekt. De PVV suggereerde namelijk zoiets. Dat is zwichten voor de domheid.

Laatst riep Wilders ook al enge dingen over de onafhankelijkheid van de rechtbank. Tenminste: als hij niet zou worden vrijgesproken.

Het wordt tijd dat er iemand ingrijpt. Misschien de koningin. Nu het nog kan!